Hehehe akhirnya menjadi gak Cahaya nk buat nasi tomato ni.. Ini yang pertama kalinya.. Dan alhamdulillah percubaan pertama ini menjadi plak.. Percubaan kedua & ketiga xtau la mcm mane plak kn..Hehehe
Bahan-bahan:
2 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit. Toskan (Cahaya guna beras biasa je)
1/2 cawan susu cair
3 sudu tomato puri
sedikit sos tomato
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
2 ulas bawang putih, dihiris
3 biji bawang merah, dihiris
1 inci halia, dihiris halus
2 biji buah pelaga*
2 kuntum bunga cengkih*
1 kuntum bunga lawang*
1/2 batang kayu manis*
Air, ikut sukatan beras ( lebihkan 1/2 cawan lagi)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Dalam periuk, panaskan minyak dan masukkan mentega. Bila mentega cair, tumis bahan bertanda *, bawang putih, bawang merah dan halia. Tumis hingga wangi.
2. Masukkan tomato puri dan tomato sos, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air, masak hingga mendidih. Matikan api.
3. Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker tadi, masukkan garam, gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. Masak seperti biasa dan balik2kan nasi bila betul2 masak.
4. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan....Kalau nak la..Tp Cahaya xhias apepun..hehehe.. Jom makan bersama ayam masak merah.. Lalalallaa:-)
1 comment:
berseri nmpak nasi tomato u.. ;)
Post a Comment