Bila anak dh nak masuk 6bln ni mula ler emakyer gatai2 tangan cari resepi pasal bubur bayi ni.. Erm mcm2 ada. Sonok yer.. Macam agak teruja untuk memasak untuk si anak. Moga2 kerajinan di dapur sentiasa bersama-sama Cahaya..Hehe..
Resipi masakan kentang
Kentang saiz kecil 1 biji
Keju cedar 1 keping
Brokoli 2 'pokok' kecil
2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Keju cedar 1 keping
Brokoli 2 'pokok' kecil
2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Cara membuatnya
Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
Rebus brokoli sehingga masak.
Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.
Bubur Oat, Ikan dan Saderi
Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
Rebus brokoli sehingga masak.
Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.
Bubur Oat, Ikan dan Saderi
Bubur Nasi
Rebuskan beras (masak bubur nasi)
10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis
1 helai daun sedari
secawan air
1 helai daun sedari
secawan air
Cara membuatnya
Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
Masak ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
Hidangkan.
Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
Masak ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
Hidangkan.
Resipi Kentang, Lobak dan Pis Bersusu
1/4 biji kentang saiz sederhana dadu
1 sudu lobak merah dadu
1 sudu kacang pis beku1/
2 cawan air
3 sudu susu ibu/formula dibancuh
Cara membuatnya
Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk. Masak api kecil sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.Masukkan susu, kacau.Hidangkan.Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.
Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk. Masak api kecil sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.Masukkan susu, kacau.Hidangkan.Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.
Bubur Tauhu, Brokoli, Lobak Merah dan Ayam
Sebenarnya bahan ni nak masak untuk orang dewasa... alang-alang, buat la untuk baby . Masakan ni sesuai untuk baby umur 8 bulan ke atas...
Bahan-bahan (2 hidangan atau lebih)
1 sudu nasi
1/4 keping tauhu
1/4 keping dada ayam - potong dadu
3 hiris lobak merah
3 kuntum kecil brokoliCara membuatnya
Kukus semua bahan.. *
Bahan-bahan (2 hidangan atau lebih)
1 sudu nasi
1/4 keping tauhu
1/4 keping dada ayam - potong dadu
3 hiris lobak merah
3 kuntum kecil brokoliCara membuatnya
Kukus semua bahan.. *
Lenyek
atau kisar sehingga mendapat tekstur yang anda mahu.. ops.. yang baby
mahu.... *Saya kukus senang aje... masukkan bahan yang nak dikukus dalam
mangkuk tahan panas.. Lepas tu, bila kita masak nasi, sebelum nasi
kering, saya letakkan mangkuk tadi atas nasi, dan tutup semula tudung
periuk... lepas padam api, biarkan dulu beberapa minit.. lepas tu angkat
je la...
Bubur Nasi dan Kurma
Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang telah dimasak
1/4 cawan air suam
2 biji kurma dibuang bijinya
Cara membuatnya
Masukkan semua bahan dalam pengisar
Kisar halus
Hidangkan
3 sudu nasi yang telah dimasak
1/4 cawan air suam
2 biji kurma dibuang bijinya
Cara membuatnya
Masukkan semua bahan dalam pengisar
Kisar halus
Hidangkan
Bubur Nasi, Ikan Merah dan Lobak
Bubur ini sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang baru dimasak
Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang
1 ulas bawang putih
1 sudu lobak merah yang telah didadu
1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.
1 cawan air
Cara membuatnya
Masuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.
3 sudu nasi yang baru dimasak
Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang
1 ulas bawang putih
1 sudu lobak merah yang telah didadu
1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.
1 cawan air
Cara membuatnya
Masuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.
Gunakan
api besar untuk didihkan masakan dan kecil api dan biar sehingga lobak
merah lembut dan ikan masak.Masukkan daun sup dan masak selama 2 minit
lagi.Kisar halus atau terus hidangkan.
Sup Kobis Bunga dan Kentang
Bayi 8 bulan ke atas.
1/4 cawan kobis bunga - potong kecil
1 biji kentang saiz sederhana - di dadu
5 ekor ikan bilis - tumbuk halus2.
5 cawan air
Cara membuatnya
Cara membuatnya
Masukkan
semua bahan dalam periuk. Masak api besar.Setelah mendidih, kecilkan
api, tutup periuk. Masak lagi selama 20 minit.Kisar halus. Hidangkan.
Brokoli Bakar. Brokoli dibasuh dan dipotong kecil. Panaskan oven 190 C.
Kupas dan cincang bawang. Rebus brokoli, 5 minit sehingga lembut, toskan
air, ketepikan. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan tomato.
Masak selama 10 minit. Masukkan brokoli. Tutup api.
Masukkan
nasi, brokoli dan tomato dalam bekas pembakar. Pukul telur, susu dan
separuh daripada keju yang telah diparut untuk dijadikan sos. Tuangkan
sos tadi ke atas campuran nasi dalam bekas pembakar tadi. Taburkan baki
keju cheddar tadi ke atas campuran nasi. Bakar 40 minit atau sehingga
perang.
Rujukan saya : Hanakids
Ibu saya nak makan bole??? |
2 comments:
yummy!!!
semangat betoi..harap2 anak yg makan yer. Bukan ibunya ya..
wah ini resepi maknya ke anaknya.. hehe..
Post a Comment